Hristiyan halklarına soykırım saldırıları

Hristiyanlar

Suriye ve Irak’ta Türk devletinin himayesindeki çetelerin saldırılarından en fazla etkilenen kesimlerden biri de Hristiyan halklar. Merkezi Paris’te bulunan AED adlı örgüt, Irak ve Suriye’nin yanı sıra Afrika ve Asya’nın değişik ülkelerindeki Hristiyan haklara dönük saldırıların, soykırım boyutuna ulaştığını belirtti.

Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ‘Aide à l’Eglise en Détresse – AED’ adlı kuruluşa göre, Irak ve Suriye’de 2000’li yılların başında 3 milyonun üzerinde olan Hristiyan nüfusunun büyük çoğunluğu iç savaşlar nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kaldı.

Dünya genelinde Hristiyanların halkların yaşadıkları ülkelerdeki durumlarına ilişkin ‘Kiliseye Yardım Örgütü (AED)’ adlı kuruluş tarafından hazırlanan rapora göre, özellikle Irak ve Suriye’de soykırım benzeri bir durum yaşanıyor.

Kıptiler hedefte

100 milyon civarındaki nüfusunun 10 milyon kadarının Hristiyan Kıptilerden oluşan Mısır’da, Kıptiler saldırıların hedefi. Raporda dünyanın birçok ülkesindeki durumun ise endişe verici olduğuna işaret edildi. Özellikle Afrika ve Asya kıtalarında Hristiyanların saldırı ve katliamların hedefi olduğu ifade edildi.

16 yılda yüzde 90 azaldı

AED raporunda özellikle Irak ve Suriye’de DAİŞ çetelerinin son yıllardaki saldırılarının yanı sıra Irak’ta Saddam rejiminin devrilmesinden sonra başlayan radikal İslamcı radikal dincilerin saldırıları nedeniyle Hristiyan nüfusu ciddi bir biçimde azaldı. Rapora göre, 2003 yılında 1,5 milyon Hristiyan’ın yaşadığı Irak’tan büyük göçler yaşandı. Raporda, bu nüfusun yüzde 90’ın üzerinde azalarak, günümüzde 120 bin ila 150 bin arasına kadar gerilediğine dikkat çekildi.

İç savaşın devam ettiği Suriye’de başta DAİŞ ile diğer çetelerin saldırılarının Hristiyanları da hedef aldığına işaret edilen raporda, 2011-2017 arasında Hristiyan nüfusun üçte iki oranında azaldığı kaydedildi. Buna göre, Hristiyanların nüfusu 2011’de 1,5 milyondan 2017 ortalarında 500 bine kadar geriledi. Raporda, 2017 ve 2018’deki göçlere de değinilirken, Hristiyanlara yönelik saldırı ve göçertmeler soykırım olarak nitelendirildi. 100 milyon nüfuslu Mısır’da nüfusun yüzde 10’unu oluşturan ve çoğunluğunu Kıptilerin oluşturduğu Hristiyanlara yönelik saldırılara değinilen raporda, son dönemlerde saldırıların azaldığı belirtildi.

Kiliselerin kapısına kilit vuruluyor

Hristiyanların azınlık olduğu ülkelerde baskı ve zulmün hedefi olabildikleri belirtilen rapora göre, özellikle Afrika ve Asya ülkelerinde saldırılar yoğunlaşıyor.

Raporda, Ortadoğu’da 2000’lerden bu yana yoğunlaşan radikal İslamcı saldırıların Afrika ve Asya’nın diğer bölgelerine doğru yayıldığı ifade edildi. Kimi ülkelerde ise milliyetçi politikaların Hristiyanların yaşamını daha zor hale getirdiği tespitine yer verildi. Nüfusunun yüzde 90’ı Hristiyan olan Filipinler örneğinin de paylaşıldığı raporda, Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin otoriter politikalarının olumsuz etkilerine vurgu yapıldı.

Raporda Filipinler’de DAİŞ bağlantılı çetelerin katliamları örnek gösterildi. Raporda Pakistan’da 2017’den bu yana bini aşkın saldırı olduğu kaydedilirken, sadece 2018 yılında yüzün üzerindeki kilisenin kapısına kilit vurulduğu bilgisi paylaşıldı.

Katliamın en yoğun olduğu ülke Nijerya

Aynı raporda, başta Boko Haram olmak üzere Afrika’daki radikal İslamcı çetelerin saldırılarının da Hristiyanları hedeflediğine yer verildi. Sadece Nijerya’da 2018 yılında 3 bin 700’ün üzerinde Hristiyanın katledildiği verilen diğer bilgiler arasında.

Nijerya’nın geçen yıl en çok Hristiyan’ın katledildiği ülke olduğu da rapora yansıdı.

Kaynak: Yeni Özgür Politika