Barzani: Her Kürt Kerkük için Savaşa Hazır

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Mesud Barzani, “Herhangi bir grup Kerkük’ün durumunu güç kullanarak değiştirmeye çalışacaksa her bir Kürdün bunun için savaşa hazır olduğunu bilsin” dedi; Türkiye ve İran’ın kendi çıkarları nedeniyle sınırlarını kapatmayacağına inandığını söyledi.

Barzani BBC Farsça’ya verdiği söyleşide, 25 Eylül’de düzenleneceği açıklanan referandum hakkında “Bu referandumu bu zamana kadar ertelememiz bile bir hataydı. Eğer daha fazla geciktirirsek işler daha kötü olacak” ifadelerini kullandı.

Referandumu erteleme yönündeki talepleri mantıklı’ bulmadığını vurguladı.

“Evet Amerikalılar ve İran ve bazı diğer ülkeler bizden Bağdat ile konuşmamızı talep etti. Onlara tavsiyeleri için teşekkürle diyoruz ama bizden bekledikleri şey Bağdat’a bir delegasyon göndermek.

“Oraya bir süreliğine bir delegasyon göndersek bütçe ve diğer konularla ilgili sorunlarımız bir süreliğine çözülebilir ama 2-3 ay sonra her şey eski haline döner.

“Eğer bir ilişkide güven zedelenmişse onu tamir etmek çok zordur. Bağdat’la kötü bir tecrübemiz oldu, daha iyi olabilirdi, ama buna devam etmek hoş olmayan sonuçlar doğurur.

“Bu yüzden bırakın iyi komşular olalım ve birbirimizi tamamlayalım.

“Tekrar ediyorum, pazarlığa geri dönüp Bağdat’la kalma dönemi bizim için geçti.”

IŞİD’le mücadele

Barzani refrandumun IŞİD’e karşı mücadeleyi etkilemeyeceğini belirtti.

“Bu savaşa çok katkıda bulunduk ve daha fazla da bulunabiliriz.

“Ama size bir şey söyleyeyim. Elime ilk silah aldığımda 16 yaşındaydım ve hedefim bağımsız bir Kürdistan ülkesi kurmaktı. Hep bunun için savaştım ve bu uğurda ölmeye hazırım.”

Kerkük

Barzani “Kerkük gibi tarışmalı bölgelerde yaşayan çoğu Türkmen ve Arap’ın bu referandumu istemediği anlaşılıyor. Bu konu hakkında ne yapacaksınız” sorusuna şöyle yanıt verdi.

“2005’te Irak Anayasası’nın 140. maddesi üzerine anlaşmamız, bu kentin veya Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin sınırları dışındaki diğer Kürdistani bölgelerin Kürdistan kimliklerinden şüphe duyduğumuz anlamına gelmiyordu.

“Ama 2007’de 140. maddenin uygulanma zamanı geldiğinde Irak hükümeti ve parlamentosunda hâlâ aktif olan bazı isimler bu maddenin öldüğünü söyledi.

“Bugün kararımızın sorunlu olduğunu söylüyorlarsa bunun sorumlusu kendileridir. Biz Kerkük’ün Kürtlere ait olduğunu söylemiyoruz. Kerkük tüm etnisitelerin bir arada var olmasının sembolü olmalıdır.

“Eğer Kerkük halkı bu referandumda ‘hayır’ derse kararlarına saygı duyacağız. Ama kimsenin bizim orada referandum düzenlememizi engellemesini kabul etmeyiz.”

Kaynak: bianet.org