‘Sevan Nişanyan’a verilen hapis cezası adaletle alay etmektir’

sevan-nisanyan-eybYazar, turizmci Sevan Nişanyan’ın özgürlüğüne kavuşturulması için oluşturulan ‘Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi’ 18 Mart, ‘Uluslararası Politik Tutuklulara Özgürlük Günü’nde İstanbul’da Cezayir Restoran ve Kültürevi’nde bir toplantı düzenledi. Uluslararası kurul yaptığı açıklamada, bir kaçak yapı cenneti olan Türkiye’de, “kaçak inşaat yapmak” ve” mühür kırmak” suçlaması ile Nişanyan’ın hapse mahkûm edilmesini, “ayrımcılık ve kindarlığın açık bir tezahürü” olarak tanımladı. Sevan Nişanyan da toplantıya gönderdiği ve oğlu Arsen tarafından okunan mesajında, “…’Herkes yapıyor, bana neden ceza?’ ucuzluğuna asla düşmedim. ‘Ülkede kaçak inşaat yapan bir tek Sevan mı?’ diye manşet atanları içim kıyılarak okudum. Ben herkesin yaptığını yapmadım ki. Onların yapamadığını yaptım. Affedilmek ya da mazur görülmek değil talebim. Yaptıklarımın görmezden gelinmesini istemiyorum. Ödülü hak ettiğimi sanıyorum. Teşekkürü hak ettiğimi düşünüyorum. Beni cezalandırdıklarını zannedenlerin boynu bükük karşıma gelip benden af dilemesini bekliyorum.” dedi.

Sevan Nişanyan’ın açıklaması şöyle:

“Devletin ve halkın çöpe atmış olduğu bir köyde bir yaşam vizyonu oluşturmaya çalıştım. Hoyratça tahrip edilmiş bir mimari geleneğini yeni çağın koşullarında canlandırmayı denedim. Çirkinliğin ve ucuzluğun yaşam tarzı haline getirildiği bir topluma “güzel”in başlı başına bir amaç olduğunu hatırlatmaya çalıştım. Bunu para için yapmadım. Menfaat için yapmadım. Güzel olduğu için yaptım. Örnek olsun diye yaptım. On binlerce insan geldi. Hayatlarına bir ışık kattığımız için, ruhlarına bir pencere açtığımız için teşekkür ettiler, yanaklarımızdan öptüler.

Devlet adı ardına sığınanlar ise; bizden nefret etti. Çünkü bunlar, ışıktan korkar. Hakiki olan her şeyin kendi varlıklarına tehdit olduğunu bilir. Çıkar hesabı üzerine kurulu iktidarlarının, aklın ve güzelliğin ve cömertliğin olduğu yerde, sabun köpüğü gibi söneceğinden korkar. Korkutup boyun eğdirebileceklerini zannettiler. Yapamadılar. Cumhuriyet dönemi boyunca kusursuzlaştırdıkları yöntemleri kullanarak, daha önce yüz binlercemizi kaçırdıkları gibi, yurtdışına kaçırabileceklerini zannettiler. Yapamadılar. Hapsedip boyun eğdirebileceklerini zannediyorlar. Yapamayacaklar. Çünkü bunlar, korkaktır. Ben değilim. Bunlar cahildir, bilmenin ve öğrenmenin ilk şartı olan ruh enginliğine yabancıdır. Ben değilim. Bunlar, haksız olduğunu bilmenin manevi sakatlığı ile malûldür. Ben değilim.

Gelecek sefer şahsen beraber olma umuduyla, bu toplantının yapılmasına emeği geçen, katılan, katılamayıp sevgilerini gönderen herkese Şakran Kapalı Cezaevi’ndeki köşemden selam gönderiyorum…”

NİŞANYAN’IN YAPITLARINDAN OLUŞAN FOTOĞRAF SERGİSİ

Cezayir Restoran ve Kültürevi’nde düzenlenen toplantıda Sevan Nişanyan’ın yapıtlarının yer aldığıbir video gösterimi yapıldı. Toplantının gerçekleştiği salonda yine Sevan Nişanyan’ın kitapları, Şirince’deki her biri sanat eseri niteliğindeki yapıları, Matematik Köyü, Felsefe Köyü, Tiyatro Medresesi’ne ilişkin fotoğrafları içeren bir sergi düzenlendi.

Toplantıya Sevan Nişanyan’ın turizmci arkadaşları, eski eşi Müjde Tönbekici, Ali Nesin, Etyen Mahçupyan, Ufuk Uras, Zeynep Tanbay, Korhan Gümüş, Temel Demirer, Ergin Cinmen, Zakarya Mildanoğlu, Oral Çalışlar, Yalçın Ergündoğan, Harut Özer, Jaklin Çelik, Hosrof Köletavitoğlu, Raffi Hermonn Arax, Attila Tuygan, Osman Kavala, Şanar Yurdatapan, Cengiz Aktar, Sibel Özbudun gibi çok sayıda vicdanlı dayanışmacı katıldı.

Sevan Nişanyan’ın özgürlüğüne kavuşturulması ve mevcut tutukluluk koşullarının iyileştirilmesi, kendisine çalışma ve üretme koşullarının verilmesi yönünde neler yapılabileceği konusunda çeşitli öneriler değerlendirildi. 27 Mart Perşembe günü Saat: 09.10’da İzmir Adliyesi’nde Sevan Nişanyan’ın “kapalı cezaevinde mi kalacağı, yoksa açık cezaevine geri mi döneceğinin” kararının verileceği mahkemesi olduğuna dikkat çekilerek, İzmir’de yaşayan dayanışmacıların izlemek üzere duruşmaya gitmeleri önerisinde bulunuldu. Toplantıda Prof. Ali Nesin ve Müjde Tönbekici de, Şirince ve Sevan Nişanyan’ın çalışmalarına dönük değerlendirmelerde bulundu, katılımcıları bilgilendirdi.

“SEVAN NİŞANYAN DEVLETİN CEZALANDIRMA MEKANİZMASININ KURBANIDIR”

Yazar Sait Çetinoğlu tarafından açılışı yapılan toplantıda okunan “Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi”nin açıklaması ise şöyle:

“Türkiye vatandaşı, aktivist, dilbilimci, turizmci, yazar, Ermeni aydın Sevan Nişanyan, 2 Ocak 2014’ten bu yana Türkiye’de cezaevinde tutsaktır. Nişanyan’ın mahkûmiyetinin yüksek mahkemece onaylanmasının kabul edilemezliği, cezaevi koşullarının giderek dayanılmaz bir hale gelmesi, yeni dava süreçlerinin tehdidiyle karşı karşıya olunması, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ve aydınların bir araya gelerek Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi’ni oluşturmasına vesile olmuştur.

Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi, Nişanyan hakkında verilen hapis cezasını, adaletle alay olarak tanımlamakta ve kitlelerin düşünce özgürlüğü hakkı bağlamında kabul edilemez bir yaptırım olarak nitelemektedir.

Komite, Nişanyan’ın hapse mahkûm edilmesini, ayrımcılık ve kindarlığın açık bir tezahürü olarak görmektedir. Türkiye’nin resmi tezleriyle barışık olmayan muhalif bir aydın olan Nişanyan, bu nedenle kötü muameleye maruz kalmıştır.

Komite, Sevan Nişanyan’ın derhal serbest bırakılması ve ona karşı uygulanan baskı ve zulme son verilmesi için Türkiye yetkililerine çağrıda bulunmaktadır.

Komite, Sevan Nişanyan’a uygulanan baskı ve kısıtlamaların kınanması, bunların bertaraf edilmesi ve Sevan’ın serbest bırakılması yönünde harekete geçmeleri için dünya kamuoyuna, uluslararası kuruluşlara ve insan hakları örgütlerine çağrıda bulunmaktadır.

Komite, devletin cezalandırma mekanizmasına kurban giden, Türkiye’de çok kültürlülüğü savunan ve yaygınlaşması için çaba sarf eden, bu doğrultuda yaşadığı ülkedeki yurttaşlara değerli bir gelenek sunan bir aydınına sahip çıkılması yönünde tüm Türkiye vatandaşlarına ve insanlığa çağrıda bulunmaktadır.

Komite, meseleye sahip çıkan bireylerle dayanışarak Türkiye ve yurtdışında Sevan Nişanyan’ın davası hakkında birçok etkinlik düzenleyeceğini duyurmaktadır.”

Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi üyeleri:

Ali Ertem, Ara Baliozian, Atilla Dirim, Attila Tuygan, Baskın Oran, Can Başkent, Dalita Roger-Hacyan, David Gaunt, Doğan Özgüden, Erkan Metin, Erol OÖkoray, Esther Schulz-Goldstein, Fikret Başkaya, Gerayer koutcharian, Gurgen Khandjyan, Hrant Kasparyan, Hrach Kalsahakian, Hranush Kharatyan, İbrahim Seven, Ischkhan Chiftjian, İsmail Beşikçi, Karine Khutikyan, Khatchig Mouradian, Mahmut Konuk, Mesut Tufan, Nadya Uygun, Nurhan Becidyan, Perj Zeytuntsyan, Raffi Hermonn Arax, Ramazan Gezgin, Sait Çetinoğlu, Sako Aryan, Seta Papazian, Sevak Artsruni, Sibel Özbudun, Sırrı Süreyya Önder, Taner Akçam, Tessa Hofmann, Tigran Paskevitchyan, Temel Demirer, Tzourou Ira, Vahagn Chakhalyan, Vartan Tashjian, Yalçın Ergündoğan, Zeynep Tanbay.

KOMİTEYLE İLETİŞİM:

» Turkey: Sait Çetinoğlu. Tel: + 905 32 71 84 644; E mail: cetinoglus@gmail.com

» Armenia: Sako Aryan. Tel: + 374 77 79 24 64; E mail: sakoarian@gmail.com

» Middle East: Hrach Kalsahakian. Tel: + 971 50 614 4787; E mail: kalsahakian@gmail.com

» Germany: Ali Ertem. Tel: +49 69 59 70 813; E mail: skd@gmx.net

» France: Séta Papazian. Tel: + 33 1 77 62 70 77; E mail: comitedesoutien@collectifvan.org

» United States. Nadya Uygun. Tel: + +1 239 304 18 49; E mail: nad0910@hotmail.com

» Yalçın Ergündoğan: ‘Yanlış Cumhuriyet’, içinde bulunduğu derin kriz ortamında bile, Sevan Nişanyan gibi, tek tip, kalıba sığmayan, üretken aydınlarla uğraşmayı asla ihmal etmiyor. Üstelik bir de Ermeni ise…

Edward Sait’in entelektüel tanımını hatırlamakta fayda var: ‘Entelektüel, kriz çözmez, kriz çıkarır.’

Yanındayız Sevan Nişanyan!..

Yalçın Ergündoğan

(Sesonline.net Yayın Yönetmeni, ‘Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi’ üyesi)

Kaynak: sesonline.net