Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik olarak yürütülen müzakereler çerçevesinde İsviçre’nin Bern kentinde bir araya geldi.
Son olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın girişimiyle Ekim 2014’te Paris’te görüşen Ermenistan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanları, Dağlık Karabağ sorununun barışçıl yolla çözümü için yürütülen müzakereler kapsamında bir kez daha masaya oturdu.
İsviçre’nin Bern kentinde bugün yapılan toplantıda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eşbaşkanları Rus İgor Popov, Fransız Pierre Andrieu, Amerikalı James Warlick ve AGİT Minsk özel temsilcisi Andrzej Kasperzuk de hazır bulundu.
İsviçre Dışişleri Bakanı Didier Burkhalter’in davetiyle bir araya gelen Cumhurbaşkanları Sarkisyan ve Aliyev arasında yapılan ikili görüşme yaklaşık olarak bir saat sürerken, görüşmeye daha sonra AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları ile Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memedyarov da katıldı.
İsviçre Dışişleri Bakanı Burkhalter toplantıya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Güney Kafkasya’da bölgesel barışın sağlanması konusunun İsviçre için öncelikli olduğunu belirterek, şiddet yanlısı her türlü provokasyondan uzak durulması çağrısında bulundu. Dağlık Karabağ sorununun müzakere süreci ile çözülebileceğini vurgulayan Burkhalter, bölgedeki ateşkesin korunmasından yana oldukları mesajını verdi.
MİNSK GRUBU, SINIRDAKİ GERİLİMİN DURDURULMASINI İSTEDİ
Cumhurbaşkanlarının ikili görüşmesine dair detaylı bir açıklama yapılmazken, AGİT Minsk Grubu Eşbaşkanları, son dönemde çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ ve Azerbaycan arasında kalıcı barış sağlanması ve güç kullanımının durdurulmasına yönelik kararlılıklarını bir kez daha yineledi.
Dağlık Karabağ’ın başkenti Stepanakert merkezli Artsakh Press Ajansı’nın haberine göre, Bern’de bugün yapılan müzakere toplantısına ilişkin olarak açıklamada bulunan Minsk Grubu Eşbaşkanları, sınır bölgelerinde yaşanan çatışmalarda sivillerin de hayatını kaybettiğini kaydederek bu durumu endişeyle karşıladıklarını ifade etti.
Karabağ sorununun barışçıl yolla çözümü ve bu doğrultuda başlatılan müzakerelerin devamı konusunda kararlılıklarını bir kez daha vurgulayan Minsk Grubu, bölgede güç kullanımına yönelik her türlü riskin önlenmesi konusunda gayret gösterilmesini istedi.
NALBANDYAN: MÜZAKERE YOLUYLA ÇÖZÜMDEN YANAYIZ
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan toplantıya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Azerbaycan tarafının ateşkes rejimini ihlal ettiğini ve son dönemde sınırda artan gerilimin toplantıda ele alınan temel konu olduğunu söyledi. Yaşanan çatışmalar nedeniyle müzakere sürecinde ele alınan diğer meselelerin ikinci planda kaldığını ifade eden Nalbandyan şunları söyledi: “Azerbaycan güç kullanımını ve bu yöndeki tehdidi müzakere sürecinde bir koz olarak kullanabileceğini zannediyor. Müzakere sürecindeki zayıflıklarını bu tür adımlarla ört pas etmeye çalışıyorlar.
Azerbaycanlı stratejistler bunun kendilerine güç kazandıracağını sanıyor. İzlenilen bu politikanın bugüne dek Azerbaycan’a ne getirisi oldu? Herhangi bir olumlu sonuç veya herhangi bir üstünlük sağlanmadı ve sağlanamayacaktır.”
Dağlık Karabağ sorunun çözümü için yürütülen barışçıl müzakere sürecinin Ermenistan tarafından kararlılıkla desteklendiğini vurgulayan Nalbandyan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın müzakere görüşmelerine bizzat katılmasının bunun somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.
MÜZAKERELERİN 2016’DA DA DEVAM ETMESİ ÖNGÖRÜLÜYOR
Bern’de yapılan müzakere toplantısına ilişkin olarak Armenpress Ajansı’na konuşan Dağlık Karabağ Cumhurbaşkanlık Basın Sekreteri Tavit Babayan, Karabağ sorununun barışçıl yolla çözümü doğrultusunda yürütülen müzakerelerin önümüzdeki yıl da devam ettirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.
Bern’deki toplantıda ağırlıklı olarak istikrar ve barışın korunması, güç kullanımına müsamaha gösterilmemesi konusunun ele alındığını açıklayan Babayan, bölgede silahlı güç kullanımına karşı oldukları mesajını verdi.
Babayan açıklamasında, Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in müzakere masasında farklı davrandığını, fakat Bakü’ye döndüğünde ise tam tersi bir yaklaşım sergilediğini belirterek, sınır bölgelerinde yaşanan çatışmalar konusunda Bakü yönetimini sorumlu tuttu.
BÖLGEDE BARIŞ DA SAVAŞ DA YOK…
Dağlık Karabağ ve Ermenistanlı siyaset uzmanları, Karabağ sorununun Azerbaycan’da muhalefeti bastırmak için bir iç siyaset malzemesi olarak kullanıldığı ve “ulusal güvenlik sorunu” olarak öne sürülmesi konusunda Aliyev yönetimini müzakere sürecinde yapıcı olmamakla eleştiriyor.
Bölgede 1991 yılında patlak veren savaş, 1994’te imzalanan ateşkes anlaşması ile son bulmuş olsa da, Dağlık Karabağ ve Azerbaycan sınır hattında aralıklarla yaşanan çatışmalar, savaş sonrası ülkeler arasında öngörülen normalleşme sürecine engel teşkil ediyor.
Hrant Kasparyan
Kaynak: demokrathaber.net