Kürt kültür ve tarihine ilişkin çalışmalarıyla bilinen Yazar Mehmet Bayrak son kitabında Ermeni destanlarını konu alıyor.
1973 yılında yayınlanan ilk kitabından günümüze kadar 38 kitabı yayınlanan Bayrak, “Manzum Halk Tarihçisi Ermeni Aşuğlar, Aşuğ Destanlarına Yansıyan Şiirsel ve Görsel Tarih” isimli kitabı Özge Yayınları’ndan çıktı. 560 sayfalık kitapta aynı zamanda 256 fotoğraf ve bilgilerine yer veriliyor.
150’den fazla destan ve şiirin yer aldığı kitapta ilk kez 50 civarında Ermeni destanı da gün yüzüne çıkmış oldu. Üstelik bunların 10’undan fazlası da doğrudan Ermeni katliamını yaşamış daha sonra diasporaya çıkmış olan Ermeni Aşıklar ve ozanlarının destanlarından ve şiirlerinden oluşuyor.
‘Birbirimizin kültürünü tanıyalım’
Kürtlerle ilgili çalışmaların Ermeniler tarafından sıkça yapıldığına işaret eden Bayrak, bir Kürt yazarın da Ermeni tarihi ve Kültürüne ilişkin çalışma yapması hususuna dikkat çekiyor. Ermeni entelektüellerin Kürtler ile ilgili yaptığı çalışmalara karşılık verdiğini belirten Bayrak şunları belirtti: “Geçmişten bugüne kadar Kürtler ile Ermeniler iç içe geçmiş iki kadim halk. Kürt kültürüyle ilgili ilk çalışmaları yapanların başında Ermeniler geliyor. Kürt şarkılarının derlemesini yapanların başında gelen araştırmacı Ermeni Abovyan’dır. Daha 19. yüzyılın ilk yarısında bu araştırmayı yapıyor. Kürt müziği ile ilgili ilk doktorayı yapan Gobitas’tır. 1864 yılında Dersim’de Kürt Ermeni İstiklal Komitesi kuruluyor. Ortak kurulan bu ilk örgüt ilk Kürt demokratik örgütüdür. 1900 ile 1921 yılında kurulan birçok Kürt örgütü var ve burada Ermeniler ile Kürtler ortaklaşıyor. Bir birinin kültürlerine destek sunan bu halkların birbirlerinin kültürlerini daha yakından tanımaları ve bilmeleri gerekiyor.”
Kaynak: Yeni Özgür Politika