Hollanda’da 1915 olaylarının soykırım olarak tanıyan tasarı, parlamentonun alt kanadı Tweede Kamer’de Türkiye saati ile bu akşam yapılan oylamayla kabul edildi.
Tüm büyük partilerin desteğini alan önerge, 3’e karşı 142 oyla parlamentonun alt kanadından geçti.
Dünya genelinde şu ana kadar 20’yi aşkın ülkenin parlamentosu 1915 olaylarıyla ilgili “soykırım” olarak tanıyan yasa ya da karar çıkardı.
Tasarı, Hollanda parlamentosunun “Ermeni soykırımından bahsederken hiçbir belirsizliğe yer bırakmamasını” ibaresiyle sunulmuştu.
Tasarıyla ilgili açıklama yapan Hollanda Dışişleri Bakanı Sigrid Kaag, hükümetin “Ermeni soykırımı sorununu” tartışmaya devam edeceğini ve bu konudaki “itidalli tutumunu sürdüreceğini” belirtti.
Kaag ayrıca, “Kabine, bu konuda Tweede Kamer’in yolunu izlemeyecek” bilgisi verdi.
24 Nisan anmaları için resmi temsilci
Hollanda parlamentosu bununla birlikte “hükümetin ilki önümüzdeki 24 Nisan olmak üzere, her beş yılda bir Erivan’daki Ermeni soykırımını anma etkinliklerine temsilci göndermesini” öngören ikinci tasarıyı da kabul etti.
Kabul edilen ikinci tasarıya göre 24 Nisan’da Erivan’daki törene resmi bir temsilci gönderileceği fakat bunun hükümetin 1915 olaylarını soykırım olarak tanıdığı anlamına gelmediği de belirtildi.
İki tasarı da koalisyonun küçük ortağı Hristiyan Birlik (CU) partisi tarafından parlamentoya sunulmuştu.
Dünya genelinde şu ana kadar Almanya dâhil, 20’yi aşkın ülkenin parlamentosu 1915 olaylarını açıkça “soykırım” olarak tanıyan yasa ya da karar çıkardı.
Dışişleri Bakanlığı: Şiddetle kınıyoruz
Dışişleri Bakanlığı’ndan Hollanda Temsilciler Meclisi’nin kararlarını üzerine şu açıklamayı yaptı:
“Hollanda Temsilciler Meclisi’nin bugün 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan kararlar almasını şiddetle kınıyoruz.
Avrupa’nın ortasında Srebrenitsa’da acısı hala dinmemiş soykırıma gözyuman bir ülkenin meclisinin aldığı sözkonusu mesnetsiz kararların ne tarihte ne adalette yeri vardır. Dolayısıyla hiç bir hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur.
Türkiye’nin 1915 olaylarına ilişkin tutumu, tarihi olgulara ve hukuki normlara dayalıdır. Avrupa hukukuna yerleşmiş içtihatlar ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararları, bu hususta haklılığımızı ortaya koymaktadır.
Diğer yandan, Hollanda Hükümeti’nin, Temsilciler Meclisi’nin soykırıma ilişkin değerlendirmesini uygulamayacağı ve Erivan’da düzenlenen anma törenlerinde temsil edilmenin olayların soykırım olarak kabul edildiği anlamına gelmeyeceği yönündeki açıklamasını not ediyoruz.”
Maslahatgüzer Dışişleri Bakanlığı’na çağırılmıştı
Dışişleri Bakanlığı geçen hafta Hollanda medyasında tasarıyla ilgili yer alan haberlerin üzerine Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Erik Westrate’yi bakanlığa çağırmıştı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Hollanda’nın ülkemizle ilişkilerini normalleştirme iradesi bulunup bulunmadığının da bir göstergesi olacak bu konu hakkındaki görüşlerimiz ve beklentilerimiz Bakanlığımıza davet edilen Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı’na da iletilmiştir” demişti.
Kaynak: bianet.org