Wan’ın Elbak ilçesinde bulunan Ermenilere ait Aziz Bartholomeus Manastırı, Türkiye’de kültürel soykırım politikalarının tüm uygulamalarının izlerini taşıyor. Birinci Dünya savaşına kadar Ermeniler tarafından aktif olarak kullanılan manastır ‘tehcir’ adı altında Ermenilere yapılan soykırımla birlikte yıkıma uğradı. Cumhuriyetin ilk yıllarında mahallede yapılan askeri karakol tarafından el konularak karakol sınırlarının içerisine alınan manastırın yıllarca askerler tarafından tuvalet olarak kullanıldığı ortaya çıktı.
Hiç restore edilmeyen manastır harabeyi andırırken manastırın iç kısmında hazine arayan askerlerin tahrip etmediği bir yer kalmamış durumda. Manastırın içler acısı durumu ise askerlerin 2013 yılında farklı bir karakola taşınmasıyla birlikte gün yüzüne çıktı.
Askerlerin manastırı gasp ederek kimseyi yaklaştırmadığını belirten mahalle sakinlerinden Faik Durmaz, “Yıllarca burası askeriyenin eli altında kaldı. O yıllar içerisinde manastırı harabeye çevirdiler. Etrafını mevzilerle kazdılar. Burasını tuvalet olarak kullanıyorlardı” dedi. Mahalle sakinlerinin, manastırın restorasyonu için yetkililere defalarca müracaatta bulunduğunu kaydeden Durmaz, “Askeriye alanda olduğu için yapmadılar. Askeriye çıktıktan sonra da bir şey yapmadılar” diye konuştu. Konuya ilişkin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı Müze Müdürlüğü’nden bir yetkili, “Orası askeriyenin denetimden olduğu için biz bile giremiyorduk. Daha önceden orayla ilgili bir çalışma vardı. Ödenek yetersiz kaldığı için öyle kaldı. Şimdi orayla ilgili bir çalışmamız yok.”
Kaynak: Özgür Gündem