Van’ın Muradiye ilçesinde bulunan tarihi Saint Stefanos Kilisesi, Aksorik dağının eteklerinde ve Bend-i Mahi Çayı kenarında 17’nci yüzyılda inşa edildi.
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre şimdiye kadarki tahribatlara rağmen yüzyıllardır ayakta kalmayı başarabilmiş önemli yapılar arasında olan Saint Stefanos Kilisesi ve manastırı son 50 yıl içerisinde yüzyıllar boyunca yaşamadığı tahribatı yaşadı.
Kilisenin içerisinde bulunan keşiş hücreleri zamanla yıkılırken, hücrelerin yerinde ise sadece temel izleri duruyor.
1970’e kadar sağlamdı
Define avcıları tarafından her geçen gün yağmalanan kilisenin duvarları yıkıldığı belirtilen kilisenin, içerisinde metrelerce derinlikte çukurlar oluşmuş.
Ermeni Ortaçağ mimarisinin örneklerinden olan kiliseye yakın oturan Ebubekir Çiftçi, 1970 yılına kadar kilisenin sapasağlam durduğunu söyleyerek, ajansa şu bilgileri aktardı:
“Kilisenin etrafı, kapıları sağlamdı. Keşiş hücrelerini kendim gördüm ve yıkılmamıştı. İnsanlarımız bu noktada çok duyarsız. Birçok kişi define için burayı kazdı. Bu yaşananlar gerçekten çok üzücü, define avcıları kiliseyi çok kötü bir hale getirdi. Devletin burayı restore edip, eski haline getirmesini istiyoruz.”
Çiftçi kilisenin yerli ve yabancı turistin uğrak mekânlarından biri olduğunu hatırlatarak Çiftçi, bu tarz yerlerin korunması çağrısında bulundu.
Kaynak: bianet.org