Meclis’te savaş tezkeresi kabul edildi

Irak Kürdistan referandumu öncesinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) oylanacak Suriye- Irak tezkeresinin süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkere görüşmeleri başladı. TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelere Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de katıldı. Tezkere AKP, CHP ve MHP’li vekillerin oyları ile kabul edildi.

TBMM Başkanı İsmail Kahraman iç tüzük değişikliğini uygulayarak frak yerine takım elbise ile Meclis Genel Kurulu’nu açtı. Kahraman elektronik yoklamada, toplantının yeter sayısına ulaşıldığını söyleyerek oturumu açtı.

Toplantıda ilk sözü, hükümet adına Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli aldı. Canikli, yüz yıl önceki dosyaların yeniden açıldığını söyledi. Canikli, YPG’ye verilen silahların ‘er ya da geç’ Türkiye’ye döneceğini belirterek, “YPG’ye verilen silahlar er ya da geç Türkiye’ye yönelecektir. Bu silahlar Türkiye’ye karşı zaten kullanılıyor. Buna izin vermemek en doğal hakkımız” ifadesini kullandı.

Canikli şöyle konuştu: İsrail hariç bütün dünyanın karşı çıktığı referandumun yapılması akıl tutulmasıdır. Bu referandum bizim için hiçbir zaman kabul edilmeyecektir. Türkiye, uluslararası anlaşmaların verdiği hak ve sorumluluklarının gereğini yapacaktır. Tüm araç ve önlem masadadır. Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi sınırlarının değişmemesi gerektiği vurgulanmıştır.”

MHP’Lİ AKÇAY ‘KORSAN’ DEDİ

Sözü ardından MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay aldı. Akçay, “Bu tezkere Türkiye düşmanı bütün güçlere karşı yüksek sesle bir karşı duruş olacaktır. Korsan referandum girişimine karşı kararlı bir ses çıkacaktır. Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir. Bu korsan referandum iş işten geçmeden iptal edilmelidir. Tezkere ile Ankara’dan Erbil’e ateşle oynama yanarsın mesajı verilmektedir” dedi.

BAYDEMİR’E MÜDAHALE VE İÇTÜZÜK TEHDİDİ

HDP Parti Sözcüsü Osman Baydemir şöyle konuştu:

“Bugün konuşulacak tezkerenin aciliyeti yoktur. Daha 40 günlük zamanı var. Günü geldiğinde zaten onaylanacaktır. Neden bugün Meclis’in ve milletin önüne konulmaktadır? Çünkü hükümet kan dökerek, baskı uygulayarak süresini uzatma amacındadır. Bu tezkereye OHAL’e KHK’lere karşıyım diyen herkesin hayır demesi gerekiyor. Bu tezkerenin bir diğer amacı daha var. Neredeyse 3 yıldır tüm coğrafyamızda ifade etmeye çalışıyoruz. Irkçılık, aşırı milliyetçilik bir toplumun ancak felaketi olabilir. Bu tezkere açık ve net şekilde 40 milyon Kürt halkına düşmanlığın tezkeresidir.”

Osman Baydemir’in sözlerine Meclis Başkanı İsmail Kahraman itiraz etti. Kahraman Baydemir’ den kullandığı sözlerden kaynaklı ‘özür’ bekledi. Aksi halde İçtüzük maddelerini uygulamakla tehdit etti.

CHP ADINA ÖZTÜRK YILMAZ KONUŞTU

Görüşmelerde CHP adına Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Yılmaz konuştu. Yılmaz, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimindeki referandumun meşru olmadığını iddia etti. Yılmaz, “Barzani’nin attığı adım bölgeyi taşeronlaştırıyor. Uluslararası meşruiyeti olmayan girişime kesinlikle karşı olmak lazım. İsrail, barzani’yi İran’a karşı kullanmak istiyoruz. Biz savaş için değil bölgenin iyiliği için referandumun iptal edilmesini istiyor ve tezkereyi destekliyoruz.” dedi.

Grup konuşmalarının ardından oturuma 5 dakika ara verildi. Tekrar toplanan Genel Kurul vekil konuşmaları ile devam ediyor.

BAŞBAKAN YILDIRIM, CHP VE MHP GENEL BAŞKANLARI İLE GÖRÜŞTÜ

Mecliste tezkere görüşmelerine verilen arada Başbakan Binali Yıldırım, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Görüşmenin içeriği ile ilgili bilgi verilmedi. Kulislere Yıldırım’ın CHP ve MHP Genel Başkanı’na tezkeye verdikleri destekten dolayı teşekkür ettiği bilgileri yansıdı.

TEZKERE 3 PARTİNİN OYLARI İLE MECLİSTEN GEÇTİ

Milletvekillerinin konuşmalarının ardından oylamaya geçildi. El kaldırma usülü ile yapılan oylamada Suriye-Irak’a yönelik askeri müdahale tezkeresini bir yıl uzatan tezkere, AKP, CHP ve MHP milletvekillerinin oyları ile kabul edildi.

NOTLAR NOTLAR…

– Değişen iç tüzük ile frak giyme zorunluluğu kaldırıldığı için Meclis Başkanı İsmail Kahraman ilk kez takım elbiseyle TBMM’yi yönetti.

-Başkanlık Divanı’nın son toplantısında kavasların papyonlu fraklarında da değişikliğe gidildi. Kavaslar yeşil yakalı takım elbiselerle Genel Kurul’da görev yaptı.

3 PARTİ TEZKEREYE DESTEK VERİYOR, HDP HAYIR DİYOR

Tezkerede, 25 Eylül’de yapılması beklenen referandum, “Etnik temelli ayrılıkçılığa yönelik girişimler, bölgesel barışa, istikrara, Suriye’nin toprak bütünlüğünü bozmaya ve sahada gayrimeşru oldu bittiler oluşturmak” ifadeleriyle Türkiye’ye yönelik tehdit olarak sayılıyor.

Tezkereye ilişkin olarak AKP, CHP ve MHP’nin “evet”, HDP’nin ise “Savaş suçuna ortak olmayacağız” diyerek “hayır” oyu kullanacağı açıklanmıştı.

MECLİS HANGİ TEZKEREYİ ONAYLADI?

Mecliste oylanan tezkerenin tam metni şöyle:

Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik ayrılıkçı hareketler, terör tehdidi ve her türlü güvenlik riskine karşı uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli her türlü tedbiri almak, Irak ve Suriye’deki tüm terör örgütlerinden ülkemize bundan sonra da yönelebilecek saldırıları bertaraf etmek ve kitlesel göç gibi diğer muhtemel risklere karşı milli güvenliğimizin idame ettirilmesini sağlamak, Türkiye’nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan ve hiçbir meşruiyeti olmayan tek taraflı bölücü girişimler ve bunlarla ilgili olabilecek gelişmeler istikametinde Türkiye’ nin menfaatlerini etkili bir şekilde korumak ve kollamak, gelişmelerin seyrine göre ileride telafisi güç bir durumla karşılaşmamak için süratli ve dinamik bir politika izlenmesine yardımcı olmak üzere hudut, şümul, miktar ve zamanı hükümetçe takdir ve tayin olunacak şekilde, Türk Silahlı Kuvvetlerinin gerektiği takdirde sınır ötesi harekat ve müdahalede bulunmak üzere yabancı ülkelere gönderilmesi ve aynı amaçlara matuf olmak üzere yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması, bu kuvvetlerin hükümetin belirleyeceği esaslara göre kullanılması ile risk ve tehditlerin giderilebilmesi için her türlü tedbirin alınması ve bunlara imkan sağlayacak düzenlemelerin hükümet tarafından belirlenecek esaslara göre yapılması için 02.10.2014 Tarihli ve 1071 Sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile hükümete verilen ve son Olarak 01.10.2016 Tarihli ve 1128 Sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile 30.10.2017 tarihine kadar uzatılan izin süresinin 30.10.2017 tarihinden itibaren bir yıl uzatılmasına Daire Başbakanlık Tezkeresi (3/1185) (Başkanlığa geliş tarihi: 22.09.2017)

Kaynak: evrensel.net