Hadi siyaset konuşmaya biraz ara verip genel kültürümüzü geliştirmek için bir test çözelim. Soruları Marmara Üniversitesi, Atatürk İlke ve İnkılâpları final sınavından arakladım.
1) Ermenilerin “sözde soykırım” iddialarının amacı nedir?
A) Türk devletini yıpratmak
B) Türkiye’den toprak talebinde bulunmak
C) “4 T Planı”nı uygulamak (Tanıtma- Tanınma- Tazminat- Toprak)
D) Türk imajını zedelemek
–Hmm, biraz zor bir soru. A şıkkı olabilir çünkü biz Ermeniler Türk devletine her zaman düşmanız ve onu yıkmak için fırsat kollar dururuz. B şıkkı da yabancı gelmiyor. Bu ülkeyi paramparça etmek ve toprakları çuvallara doldurup Erivan’a taşımak hep iyi fikir diye düşündüm ben. D şıkkı zaten gündelik yaptığımız rutin faaliyetlerin içinde. C şıkkını tam anlayamadım. Neticede bu toprakların çocuklarıyız. O kadar komplike işi birarada nasıl hallederiz ki? Bu soruyu boş geçiyorum.
2) Ayastefanos ve Berlin Antlaşmalarında, Osmanlı Devleti’nin Ermenilerin azınlıkta bulunduğu Doğu Anadolu’da ıslahat yapması ile ilgili maddeler yer almıştır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini gösterir?
A) Osmanlı Devleti’nin Tehcir Kanunu çıkarttığını
B) Ermeni Sorunu’nun uluslararası politika konusu haline geldiğini
C) Avrupa Devletleri’nin Osmanlı Devleti’nin iç işlerine karışmaktan kaçındığını
D) Anadolu’da Türk siyasi birliğinin bozulduğunu
–B şıkkını okur okumaz sinirleniyor insan zaten. Elin Avrupalısı kalkıp iki üç halkı kadim yurdundan sürerek yok ettik diye hemen burnunu sokuyor meseleye. Ya da onlar burnunu soktu diye mi yok ettik Hıristiyanları hatırlayamadım şimdi. D şıkkı daha mantıklı bence. Bir testin şıklarında “Türk siyasi birliği” ifadesini görürsen bas geç arkadaş. Hep doğru çıkar o cevap.
3) Ermeniler hangi tarihten sonra Nemesis hareketini başlatıp İttihat ve Terakki’nin önde gelen isimlerini öldürmüşlerdir?
A) 1878 Berlin Antlaşması
B) 1915 Tehcir
C) 1923 Lozan
D) 1920 Sevr
–Al işte soruya bak. Ermeni bu kardeşim. Her tarihte yapmış olabilir hainliğini. Hatta bu sınava girmiş Ermenilere bile dikkat edelim derim. Ayrı sıralara oturtalım. Arkadaşının gözüne kalem falan saplar durduk yere. Neticede katil bir millet.
4) Tehcir uygulamasının Ermeni ulusuna karşı bir yok etme yöntemi olmadığını, bu nedenle de soykırım olarak nitelendirilemeyeceğini savunan tarihçi kimdir?
A) Bernard Lewis
B) Taner Akçam
C) Halil Berktay
D) Vahakh Dadrian
–Bunlardan üçü atalarımıza “soykırım vardır” diyerek iftira eden şarlatanlar olmalı. Ben içlerinden en nurlu en mübarek ismi seçeceğim. A şıkkı Bernard Lewis.
5) Osmanlı Devleti 1915 yılında Rusya ile işbirliği yaparak orduya ve sivillere saldıran Ermeniler’i “Tehcir Kanunu”nu çıkararak Suriye’ye yerleştirmiştir. Osmanlı Devleti’nin bu uygulama ile,
I. İç güvenliği sağlama
II. Yurt savunmasını güçlendirme
III. Ermenilerin yönetime katılmasını önleme
hedeflerinden hangilerine ulaşmayı amaçladığı savunulabilir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) II ve III
D) I ve III
–Yüzbinlerce çocuğu ve kadını öldüren uygulama ile hangi hedefe ulaştık diye soruluyor galiba. Her biri birbirinden kutsal hedefler gerçi. Ne desem ki?
6) Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran halka TÜRK denir” ifadesinden ne anlıyoruz?
A) Turancı bir anlayışı
B) Laiklik ifadesini
C) Halkçılık ifadesini
D) Atatürk ulusçuluğunun ırkçı olmadığını
–Kesin D şıkkı bence. Türkiye’de yaşayan Kürtler, Ermeniler falan da Türk olduğuna göre bu topraklarda ırkçılık olamaz zaten. Halkçılık da yakın gerçi. Hepimizi sevdikleri için Türk yaptılar biraz.
7) 27 Mayıs İhtilali’nin Türkiye’ye getirdiği en önemli kazanım nedir?
A) 1961 Anayasası
B) Çok partili sistem
C) NATO’ya girmek
D) Darbeler dönemi
–4. soruda tehcirin faydalarını cevaplamış insanlarız biz, darbenin faydalarını mı bilemeyeceğiz? Zaten darbe de değil ihtilal diyor soru. A şıkkı derim.
8) Atatürk Devrimi’nin amacı hangisi değildir?
A) Aklı egemen kılmak
B) Çağdaşlaşmak
C) Bilimsel düşünceyi önemsemek
D) Batılılaşmak
–Amacını bilmem ama sonucunu biliyorum. A şıkkı.
Çok yaşa Marmara Üniversitesi. Aklın, bilimin, uygarlığın, vicdanın, ahlakın parlayan yıldızısın.
Gençlerimiz sana emanet…
Kaynak: Taraf