Ermeni Soykırımı’nın 99’uncu yıldönümünde İstanbul ve Amed merkezli yapılan anma törenlerinde, tanıma, yüzleşme ve adaleti sağlayacak adımlar atılması çağrısı yapıldı. İstanbul’da ilk anma sürgünün başladığı Haydarpaşa Garı’nda gerçekleşirken, Amed’de ise Vicdan Anıtı önünde bir araya gelindi. Anmaya katılan diasporadan gruplar bugün de iki günlüğüne Erivan’a gidecek.
Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü için İstanbul’da buluşan Ermeni diasporasının temsilcileri, 99 yıl önce Ermeni aydınlarının sürgüne gönderildiği Haydarpaşa Tren Garı’nda anma töreni düzenledi. 24 Nisan Ermeni Soykırımı’nı Anma Platformu tarafından gerçekleştirilen anmaya, diaspora temsilcilerinin yanısıra insan hakları savunucuları da katıldı. “Ermeni Soykırımı Kurbanlarını Anıyoruz” ve “Bazı yaralar zamanla iyileşmez” yazılı pankartın ardında Ermeni aydınların ve zorunlu askerlik sırasında 24 Nisan 2011′de öldürülen Sevag Balıkçı’nın resimleri taşındı. Konuşmaların ardından sürgüne gönderilerin anısına denize kırmızı karanfiller bırakıldı.
Hukuki gerekleriyle tanınsın
Platform adına Yıldız Önen’in okuduğu açıklamada, Osmanlı Develeti’nin başlattığı Ermeni Soykırımı ile Osmanlı Ermenilerinin tüm sosyal, kültürel, ekonomik varlığına son verildiği belirtildi. Soykırımı inkarın son bulmasının istendiği açıklamada talepler şöyle sıralandı: “Soykırımın hukuki gerekleriyle birlikte tanınmasını, hesaplanamayacak kadar büyük, derin kayıplarının telafi edilmesine yönelik dünyanın dört bir yanındaki Ermenilerin çeşitli önerilerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kulak vermesini, dinlemesini, adaleti yerine getirecek adımları atmasını talep ediyoruz.”
Yüzleşme ve özür gerekli
Önen’in ardından Ermeni Diasporası’ndan Diana Yaylayan, Ermeni Hayırseverleri Genel Birliği (AGBU) Avrupa Ofisi Başkanı Nicolas Tavitian, Avrupa Irkçılık Karşıtı Hareket (EGAM) Başkanı Benjamin Abtan, Ermenistan’ın ilk Dışişleri Bakanı ve muhalefet lideri Raffi Hovhannisyan ve İHD İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe söz aldı.
Yaylayan, Soykırım ile birlikte topraklarını, kültürlerini ve geleceklerini de kaybettiklerini söyleyerek “Yüz yıl geçse de unutmayacağız” dedi.
Başbakan’ın Soykırım’a dair açıklaması da konuşmalarda yer buldu. Bu yıl daha fazla Ermeni’nin anmaya katıldığını belirten Tavitian, daha çok Türk’ün ve Türk otoritelerinin de anmalara katılmasını beklediklerini söyledi. Tavitian, “Anmalarla, bu ülkede cesurca mücadele eden insanlarla tabuları yıkmak için çok yol kat ettik” dedi. Tavitian, Türkiye devletinin artık soykırımı tanıması gerektiğini belirtti.
Ümit Efe, “Böylesi büyük bir soykırıma karşı sadece taziyeler değil; itiraf, yüzleşme ve özür gerekli” diye konuştu.
Benjamin Abtan, inkara karşı mücadelenin ırkçılık karşıtı bir mücadele olduğunu vurguladı.
Soykırımdan kurtulanlardan birinin torunu olduğunu söyleyen Hovhannisyan da Erdoğan’ın açıklamalarının söz oyunundan ibaret olduğunu vurguladı.
Sevag’ın mezarında anma
Haydarpaşa’daki anmanın ardından askerlik yaptığı birlikte şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Sevag Balıkçı’nın mezarı başında bir tören yapıldı. HDP MYK Üyesi Garo Paylan, “3 yıl önce Sevag’ımızı aramızdan aldılar. Sevag’ımız aramızdan alan zihniyet, 99 yıl önceki adaletsizliğin hesabını vermeyen zihniyet, Hrant Dink’i de katleden zihniyettir. Yüreğimizin soğuması ancak 99 yıl önceki acılarımıza, yaralarımıza bakmanızla olur” dedi. Balıkçı ailesi de anmaya katılanların taziyelerini kabul etti.
Akşam saatlerinde de Taksim’de soykırım anması yapılması planlanıyordu.
Vicdan Anıtı önündeydiler
Amed’deki sivil toplum örgütleri, Ermeni Soykırımı’na ilişkin Ortak Vicdan Anıtı önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, BDP Milletvekili Altan Tan, Gomidas Enstitüsü Genel Direktörü Ermeni tarihçi Ara Sarafian ve Ermeni diasporasından şahsiyetler, insan hakları savunucuları katıldı. Ermeni tarihçi Sarafian, Türkiye tarihindeki katliamalara işaret ederek, “Türkiye bugüne kadar bu yaşanılanlarla ilgili özür dilememiş ve katilleri adalet önüne getiren bir hukuki süreç gelişmemiştir. Türk Hükümeti daha önceki yalnışlarını kabul etmemekte diretmektedir. Bu durumu hem Ermeni hem de Kürt sorununda görebilirsiniz. Başbakan 1915’te Ermenilere korkunç şeyler olduğunu doğruladı. Ancak kendisi bu gerçekliği açıklayamadı” dedi. Sarafian, Türkiye’de geçmişle yüzleşilmesi gerektiğinin altını çizdi. Sarafian’ın ardından İHD Şube Başkanı Raci Bilici, İHD Genel Merkezi’nin 24 Nisan’a ilişkin yayınladığı açıklamayı okudu.
Soykırımı tanı
HDP Dersim bileşenleri, Sanat Sokağı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. HDP Dersim İl Eşbaşkanı Fatma Kalse,n 99 yıl geçmesine rağmen soykırımda srar edildiğini belirterek, “1936 Beyannamesi, Varlık Vergisi, Vakıflar Kanunu, 6-7 Eylül, Hrant Dink ve Sevag Balıkçı’nın katledilmesi tekçi ve baskıcı devlet anlayışının en açık göstergeleridir” dedi.
Batman Öğrenciler Birliği üyeleri de Atatürk Parkı önünde toplanarak protesto eylemi gerçekleştirdi.
Adana’da da HDP İl Örgütü ve İHD Şubesi, İnönü Parkında birlikte ortak basın açıklaması yaptı.
Kaynak: Yeni Özgür Politika